sâmbătă, 13 noiembrie 2010

DE BRĂILA ŞI DE VERDELE EI MI-E LEGAT SUFLETUL



Bătrânul oraş care a făcut să plutească pe Dunăre atâtea talente...
Brăila lui Nicu Alifantis, Johnny Răducanu şi George Grigoriu


PANAIT ISTRATI - brăilean
1884 - 1935
  Scriitor roman de limba franceza si romana. Supranumit de R. Rolland "Gorki al Balcanilor". In tinerete a activat in cercuri socialiste; din 1916 a trait in Elvetia si Franta, schimband diverse ocupatii. Proza de evocare romantica a peisajului brailean si a mediului pestrit oriental populat de oameni simpli razvratiti, animati de nostalgia fericirii. In 1930 se reintoarce definitiv in tara.  


PETRE ANDREI - brăilean
1891 - 1940
     Sociolog, filozof si om politic. Profesor universitar la Iasi. Reprezentant al aripii de stanga al Partidului National Taranesc, si in mai multe randuri ministru. Contributii in domeniul axiologiei, eticii si al sociologiei cunoasterii.


DUMITRU PANAITESCU-PERPESSICIUS - brăilean
1891-1971
     Poet, critic si istoric literar. Academician (1955). Lirica umanista cu implicatii fanteziste si livresti. Comentarii critice remarcabile prin finetea analizei. Autor al unei monumentale editii a operei eminesciene si impreuna cu I. Pillat, al unei antologii a poetilor de azi. Publicistica sociala si culturala. Premiul National (1940). Premiul de Stat.
 


 MARIA FILOTTI -  brăileancă
1883 - 1956
     Actrita. Jocul sau a imbinat forta temperamentala cu aprofundarea psihologica a rolului (regina Elisabeta din Maria Stuart de Schiller, Irina din Pescarusul de Cehov, Zoe din O scrisoare pierduta de Caragiale. Filme:Razboiul Independentei, Visul unei nopti de iarna, Citadela sf`aramata. Artista a poporului. 


ANA ASLAN - brăileancă
1897-1998
  Medic. Specialist in gerontologie. Academician din 1974. Director al Institului National de Geriatrie si Gerontologie (din 1958). A evidentiat importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie sub numele de Gerovital. A elaborat (in colaborare) noul produs geriatric Aslavital. Membra a numeroase academii si societati stiintifice straine. Erou al Muncii Socialiste (1971). 

HARICLEA DARCLEÉ  -  brăileancă
1860 - 1939
  Soprana. A cantat pe marile scene ale lumii (Opera din Paris, Scala din Milano, etc.). Roluri in Faust de Gounod, Tosca de Puccini (in premiera mondiala). A militat pentru infiintarea unui teatru romanesc de opera. 


MIHAIL SEBASTIAN - brăilean
1907 - 1945
  Scriitor. Piese de teatru cu accente lirice, in care setea umana de puritate si de fericire este insotita de o discreta tonalitate de tristete. Romane psihologice si citadine, transmitand cu autenticitate experiente sufletesti. Publicistica de factura eseistica.

NAE IONESCU - brăilean
1890 - 1940
  Filozof si logician, "un Socrate al Romaniei" (G. Calinescu)
 




GHEORGHE MUNTEANU MURGOCI - brăilean
1872 - 1925
  Geolog, geograf si pedolog. Membru corespondent al Academiei Romane (1923), profesor la Scoala Nationala de Poduri si Sosele si la Scoala Politehnica din Bucuresti, presedinte al Comisiei Internationale de Cartografiere a Solului (1923). Contributii la dezvoltarea geologiei si geografiei romanesti. A descoperit noi minerale si zacaminte de substante minerale utile si a elaborat teorii interesante in patrimoniul stiintei universale. 


FĂNUŞ NEAGU - brăilean
  Scriitor. Proza cu virtuti metaforice cultivand pitorescul, intamplarea extraordinara, observatia sociala. Teatru.

4 comentarii:

  1. Si eu am vizitat Braila...m-am uitat pe videoclip,este un oras frumos...dar si oameni minunati a dat acest oras!Chiar nu am stiut ca Ana Aslan este din Braila.Te imbratisez cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un oraş cu oameni....unul şi unul!!

    RăspundețiȘtergere
  3. gabriela@, dmd@
    Da... va ramane mereu orasul meu de suflet!
    Va cuprind.

    RăspundețiȘtergere