luni, 7 noiembrie 2011

MELANCHOLIA

















Lars Von Trier m-a cucerit! 
As putea spune ca multe mesaje si viziuni ale regizorilor nordici au inceput sa prinda contur, mai ales dupa ce am rezonat cu belgianul Jaco Van Dormael in:  "Mr. Nobody".
Danezul Lars a reusit insa sa crufice anumite crezuri in mine, sa le tintuiasca cu o trimitere izbitoare la un adevar niciodata acceptat in sistemul acestei lumi. Imaginile sunt bine asamblate, intr-un "Dans al mortii" aproape ireal.
Acum ceva luni in urma am postat un link cu filmele mele de suflet. Pentru cei care vor sa vizioneze "Melancholia", am sa las din nou link-ul la vedere, desi il puteti gasi in dreapta paginii de blog, sub gadget-ul de Facebook.



DANCE OF DEATH

Imaginile din film sunt adevarate mesaje vizuale, fiind  asezate intr-un "book-landscape" ai senzatia ca transmite un mesaj ermetic, ca-ntr-un puzzle, pe care il poti decoda vizual. Ritul cununiei, legatura cu pamantul, prin insasi proiectia uniunii mitice, inseamna asumarea radacinilor, ancorarea in tarana, dezicerea de aripi intru gravitatie.
Toate fac supliciul unei imagini trieriene autentice. Imaginea  frumos decupata ca-ntr-o profetie, in care forma de viata pamanteana ar fi singura in cosmos, face sa apara intalnirea cu sideralul intr-un "fly by" al interconectarii cu alte corpuri ceresti. 
E noua perspectiva trieriana in care limbajul aproape eclipitc pare sa faca trecerea brusca de la firesc la nefiresc, desi Trier reuseste sa imbine remarcabil cele doua planuri vizuale: teluric si meta-teluric.



I KNOW THINGS


Incarcatura filmului este mai mult decat complexa, atat de bine sunt surprinse trairile unei persoane cu puteri extrasenzoriale care devine o inapdatata in sistemul opac si manipulator al lumii terestre oarbe.
Asumarea rolului de "OM SIMPLU" este tradat cu usurinta prin suprapunerea unor viziuni, care de altfel le avem cu totii bine inscrise in codul nostru genetic, dar pe care le negam cu mare usurinta, cand vine vorba de MINCIUNA GRATUITA cu care NE supravetuim zilnic, unii altora.
Lumea in care traim are un traseu bine predefinit: 

  • Cresterea in totala conditionare,  radacinile
  • Pattern-ul parintesc - ideea de a avea parinti si rolul lor
  • Educatia, scolirea, formarea dupa un "pattern-clona"
  • Imperecherea, perpetuarea, "mitul uniunii cu pamantul"
  • Senectutea, caminul provizoriu, perioada de pending
  • Dansul mortii, diluarea planetei, ruperea terestra
  • Astralul, calatoria inversa, bumerangul, resortul
  • (Re)nasterea

 "Melacncholia" este un film care a trezit o sumedenie de controverse, poate putin impozant prin determinismul cu care se anuleaza ipotezele si supozitiile. Un film autentic care imbratiseaza un:  "EU STIU" ce poate zdruncina din temelii nesiguranta speciei noastre. Insa dovada cu care Trier vine in plus este "realitatea-ireala"  pe temelia careia ne construim adevaruri mincinoase si toate aceste oximoroane vin in intampinarea unei noi ideologii, as putea spune similare ideii mele de ANIHILARE RATIONALA, de frangere si amortire a mentalului. Trecem cu pasi rapizi intr-o noua etapa, cea extrasenzoriala, unde ratiunea este inlocuita rapid cu meta-simtirile, odata avute in control de catre specia umana.

  • Cine spune ca asa trebuie sa fim?
  • Cine spune ca trebuie sa fim in vreun fel?
  • Cine spune ca trebuie sa facem ceea ce facem?
  • Cine spune ca asa se spune?

Raspundeti-va la asta si apoi hai sa ne gandim cat la suta din ceea ce facem SUNTEM NOI si cat SISTEMUL care ne formeaza?
De ce va educati copiii, de ce va casatoriti, de ce faceti copii?
De ce faceti lucrurile astea de mii si mii de ani, fara sa aveti habar unde duce asta?
De ce faceti asta cand de fapt in adancul sufletului  vostru nu ati vrut-o niciodata?
Nu vreti sa va educati copiii, nu vreti sa va casatoriti, dar va e teama de singuratate si o faceti nepotrivit, nu vreti sa faceti copii intr-o lume bolnava, dar ii faceti ca sa nu ramaneti singuri. 
Motorul lumii asteia ne-a rupt total de noi insine si daca planeta asta o sa se sature de noi, ma tem ca adevaratul "Dans al mortii" n-o sa vina din afara noastra, ci chiar dinauntru speciei terestre, pentru ca tot ce ne inconjoara nu e sistemul nostru si nici lumea noastra!




2 comentarii:

  1. Ma lasi mut de uimire! Vorbele nu-si au rostul pe fundalul simtirii mele! Perceptia mea asupra asupra TA?!asupra a ceea ce emani AICI, este feerica! Filme, muzica... TRAIRE! Cu toata consideratia sufleteasca imi plec pleoapele si capul in fatza ta simtind si iubind "Dumnezeul" din tine! Cu drag, eternul anonim!
    Dan Cristea

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabriela@
    Sa traiesti cu numele si sa fii incununata de iubire si frumos.
    Multumesc din suflet pentru pretuirea ta,inseamna enorm!
    Ma iarta ca nu am fost prompta cu mesajul, dar sunt prinsa in alte sfere.
    Te cuprind cu mare caldura!

    RăspundețiȘtergere