joi, 25 septembrie 2014

THE CONGRESS
























In ultimii ani omenirea incepe sa-si dezvolte capacitatea de operare pe emisfera dreapta, astfel ca vechile ideologii ale universului tridimensional sunt exploatate la maxim, iar intrebarile obisnuite sunt inlocuite cu circuite si trimiteri noi la o cautare in profunzime a omului si a visului despre Om.



Cateva din cele mai originale idei le-am descoperit in scenariile si scrierile unor minti de-a dreptul genuine.

Filme precum "Mr Nobody", "Cloud Atlas", "The Giver" si nu inultimul rand "The Congress" mi-au atras atentia in mod deosebit, pentru ca ideile care stau la baza acestor revelatii pot constitui un Adevar pe care oamenii nu sunt pregatiti inca sa-l accepte.
Am ales acest film pentru ca este cea mai buna reprezentare " a visului despre om" sau a fiintarii noastre intr-un mare vis numit: "umanitate".
Creatorul impersonal care ne permite tot acest periplu oniric nu este altul decat Sinele individual, care, in lupta clara pentru reconstructie la nivel Macro, ia diverse forme si reprezentari in tot procesul energetic de evolutie, indiferent pe ce plan material are loc.



Trecerea brusca de la "asa-zisa" realitate la animatie este mai mult decat originala, mai ales ca expresivitatea personajelor nu si-a pierdut conturul.

Emotia curge pe tot parcursul celor 2 planuri atat de bine concentrata incat ai senzatia ca saltul dintre cele 2 lumi visate sunt o proiectie inefabila a unui papusar care penduleaza intre cele 2 lumi.
O frumoasa actrita care isi pastreaza numele real pe scena, pana aproape de  colapsul cu o imagine antagonica, deformata, hidoasa, a unei realitati contrastante, deloc iluzorii , care te izbeste din plin.


Realitatea mizera in care omul isi duce crucea este perfect reprezentata de o lume distrusa, consumata de durere si regres, insa ti se da alegerea de a pasi "chimic" prin surogate artificiale si halucinante intr-o alta realitate in care poti fi orice: Mesia, Gautama, Isis, sau orice alta zeitate sau personaj imaginar.



Scena de iubire este o animatie reusita, expresiva, care mi-aduce aminte de o imagine a deflorarii din Pink Floyd "The Wall".
Personificarea actului de iubire este o sublimare si o personificare complexa, un dans participativ al naturii care prinde forma din iubire, iarba, flori, vegetatie, totul in plin act intim.
Imaginea maternului in zbor, nu e alta decat legatura puternica ombilicala de a-si cauta pruncul, dorinta de stabilire a originii indiferent de cronos sau dimensiune temporala. Iubirea se implica si ea in cautare de asta data prin reprezentatia unui  EL care o asteapta indiferent de timp si spatiu.




Exploatarea ideii NEO-DIVINE, a unui Creator Re-inventat care e permisiv cu lumea imaginara, constituie un CONGRESS manipulativ al celor care doresc inlocuirea OMULUI prin scanarea sentimentelor si clonarea virtuala. Nu mai e nevoie de om, exista un  NEO-CREATOR al unei tehnologii manipulative longevive, care se lipseste de atributele umane pentru a le arhiva virtual.
Ideea filmului este mai mult decat geniala, pentru cine are rabdare si rezoneaza cu tot ce inseamna suprarealism, poate deveni un intermediar al lumilor increate si nu un tributar al ideilor inventate si manipulative.
Filmul mi-a adus aminte de un vis pe care l-am avut acu' ceva ani in urma, ironic...pastra aceeasi nota  de mai sus.
Lumea visata din film nu e alta decat lumea  fara de EGO, durere stres, frustrare, invidie... aceeasi lume pe care ne-o dorim cu totii, dar la care participam din ce in ce mai putini....


PENTRU A VIZUALIZA FILMUL
CLIC AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu