sâmbătă, 12 aprilie 2014

O FORMĂ DE ZODIAC ANCESTRAL ROMÂNESC



Zodiacul Vechi Românesc se suprapune destul de mult pe cel european, doar că fiecare zodie corespunde fix unei luni din calendar. Sunt 12 zodii, câte una pentru fiecare lună a anului, iar semnul poate fi identificat după trăsături fizice și de caracter, după faptele și gândurile lui.

ZODIA TAPULUI

LUNA LUI GERAR (ianuarie)
Cine se va naste sub aceasta zodie va fi dulce la vorba, lungaret la obraz si rumen. Frumos la cautatura, muncitor, viclean, lacom, gânditor, tacut, iubitor de avutie, mânios, saracacios, foarte pazitor de taine. Cautatura lui îndreptata tot la pamânt, nasul lat si carnos, tare în genunchi dar lesne se îmbolnaveste. Semn va avea în piept sau într-un genunchi sau în obraz, va fi înalt, la vorbe multe va fagadui si putin va da. Nascocitor de pricini, mâhnit la fata, când va gândi ceva va uita lesne. Plecat la griji si la juraminte neînfricosat, nepasator, de pedepse fricos, nu asa bun la negustorii dupa cum vrea se se arate, fatarnic si îndemânatic la fapte rele.

ZODIA UDATORULUI
LUNA LUI FAURAR (februarie)
Cine se va naste în aceasta luna este minunat la obraz, vorbitor si binepovatuitor. Va fi slab la sânge, blând la vorbe, la trup drept, dar una va vorbi si alta va face. Va fi cuminte, smerit, milostiv, credincios, gânditor la lucruri mari si norocos. Îi va ramâne mare mostenire de la rudenii. Frumos la trup, cu niste vine iesite în fata, blând, cu mintea înalta si bun chivernisitor.Copilul de parte barbateasca va fi iubitor de învataturi, când se gândeste la ceva se uit? melancolic. Se va însura tânar, dupa 30 de ani va petrece viata mai buna si fericita.Copila de se va naste sub acest semn, va fi vesela. Trebuie sa se fereasca de ape, de barbatul cel dintâi se va lipsi si va muri de o fiara cu patru picioare. Sa se pazeasca de fiare salbatice si de câini turbati. În genere, cel nascut în aceasta zodie, va fi gânditor, iubitor de învatatura, care îi va aduce bogatie.
ZODIA PESTILOR
LUNA LUI MARTISOR (martie)
Cine se naste sub acest semn al Pestilor nu va fi nici mare nici mic, scurt la grumaz, minunat la fata, frumos la statura, drept, bun, planuitor. Când se supara se îngalbeneste, mândru si îndraznet, si plecat catre învatatura. Va avea un semn la mâna sau la fata, mare la chip, nasul de mijloc, buzele carnoase, voinic si viclean. Pe nimeni nu va crede, se va lauda cu învatatura, din tara lui va calatori si de la straini multa bogatie va câstiga. Iar copilele ce se vor naste în aceasta zodie vor fi mânioase si iubitoare de pricini, înselatoare, iubite de oameni, de barbatul cel dintâi se vor desparti si se vor însoti cu un altul, care li se va parea mai bun.
ZODIA BERBECULUI
LUNA LUI PRIER (aprilie)
Cei nascuti în aceasta luna vor fi buni, sârguitori, slabi la sânge, ciudati la faptura, lungareti la obraz, mâniosi, vorbitori de rau asupra altora, nestatornici, îndrazneti. Vor fi bogati si cinstea curând o vor pierde si iar curând o vor dobândi. Cu oamenii cei buni nu se unesc, sunt artagosi, biruitori la razboi, gata in tot momentul la certuri si batai, înfierbântati la vine, vorbesc tot de rau pe vecinii lor. Multi nascuti în aceasta zodie vor avea rani sângeroase pe trupurile lor, jura lesne pe numele lui Dumnezeu si al parintilor, fara a se gândi la cele ce vor urma.

Citește și HOROSCOPUL BABILONIAN

ZODIA TAURULUI
LUNA LUI FLORAR (mai)
Pruncii ce se vor naste sub aceasta luna vor fi vrednici a semana holde si a chivernisi casa. iubitori de jocuri, buni, îndrazneti. Iubitori de adânci învataturi, veseli si iubitori de muzica. La statura înalti si la fata curati, cu ochii frumosi, cuviosi înaintea oamenilor, deschisi la minte, fara de nici un rau, viata lor plina de tot dorul. Cand vor ajunge la anii cei desavârsiti, se vor scumpi si se vor îmbogati, se vor pleca mai mult la chipul cel duhovnicesc. Vor cauta sa aiba tot vorbe bune, dar nu vor multumi pe oameni cu faptele cele bune. Iuti la fire, pe obraz vor avea un semn, vor fi tacuti si tainici. Pe nimeni nu vor asculta ce i-ar învata, ar dori sa fie tot crezuti si laudati de toti. Vor fi înalti de statura, când vor vorbi vor clipi din ochi. Vor fi mândrii sa se roage lui Dumnezeu, sa nu fie prea iubiti de catre oameni, precum li se arata natura, vor fi sângerosi si foarte suparaciosi, mânia îi aduce la mari pagube, vor trai cinstiti si în desfatari.Aceasta e una din zodiile cele bune pentru orisicine care s-a nascut într-însa.

ZODIA GEMENILOR
LUNA LUI CIRESAR (iunie)
Cel nascut sub acest semn al Gemenilor va vea o fire nestatornica. cu dorinte spre învatatura lucrurilor celor adânci, adica cu pricepere la toate. Va fi om glumet, va face multe si lungi calatorii, îndraznet la vorbe dar rau la minte. La statura scurt, barba rara, dinti lungi, plin de vorbe, curat, cu pricepere pentru orice lucru. Multi de sub aceasta zodie ajung si domni mari. Aceasta zodie este de mijloc, face pe om în genere cu narav, tiitor de minte, stapânitor si biruitor de fiare, afla comori de argint si alte metale scumpe, dar din toate nu e bogat.
ZODIA CANCERULUI
LUNA LUI CUPTOR (iulie)
Cine se va naste in aceasta zodie va fi priceput de mari întelegeri, iubitor de fapte bune, iar de mestesuguri urâtor. Nu va iubi mâncare si multa bautura, iute la mânie, întelept, mândru si îndraznet. traieste multumit cu ceea ce are si va fi mai mult sarac. Va suferi multe boli, va fi pismas si nu va baga în seama dreptatea, va fi tare în mâini, nu va scapa de rani de arme, semn va avea sub brâu sau într-o parte.Omul nascut în aceasta zodie se va veseli mai mult în lucruri slabe, îi place somnul, e credincios, lesne se va îmbolnavi si va trai mult tot într-o stare si într-o fire.

ZODIA LEULUI
LUNA LUI GUSTAR (august)
Copilul nascut în aceasta zodie este frumos si carnos, cu ochii mari, iubit de mai marii lui, putini la numar ca dânsul. De mic cam galbinicios la fata si aplecat la bune rânduiala, la adevar si dreptate, cu bun? întelegere în viata sa. Voinic cu îndrazneala, iubitor de ostenele, bine vazut de cei mari. Parintii nu-l vor iubi, de altii va fi cautat si îngrijit, numai faptele lui nu vor aduce multumirea altora. Va avea mare mânie si în curând se va întoarece, va fi om vrednic si va face lucrurile sale spornice, va avea mari norociri si vrednicii. Va fi bun povatuitor pentru altii si lucrator de multe lucruri bune, destept, fara de nici un rau. Mai bun pentru altii decât pentru sine. Îi va placea mult dreptatea, cinstea si mândria si va fi om voinic.

Citește și HOROSCOPUL FLORILOR

ZODIA FECIOAREI
LUNA LUI RAPCIUNE (septembrie)
Omul ce se va naste în zodia Fecioarei are firea nestatornica, cu pricepere la învataturi adânci si la toate lucrurile si mestesugurile, iar mai ales la aritmetica, adica la socoteli cu numere, la lucruri de cancelarie. Cu mult noroc, va fi bun de fire, cinstit si va vorbi minunat. Oamenii straini vor tinea mai mult la dânsul decât ai sai. Va avea dragoste mare la haine scumpe, va ajunge si om mare. Bolile lui vor fi friguri, varsat, va scuipa mult si va tusi. Spre batrânete îi va pieri grasimea si chinuindu-se mult cu gândul, poate ajunge stricat la minte. E om cu narav si tiitor de minte, dragalas peste fire, înclinat spre trebile sufletesti si deosebit sunt si norocosi.

ZODIA CUMPENEI
LUNA LUI BRUMAREL (octombrie)
Care se naste sub acest semn al Cumpenei va fi de treaba, frumos, curat, iubitor de dreptate, graitor de adevar, daca obiceiurile cele rele nu-i vor schimba firea. Milostiv, cu bunacuvita, vesel si iubitor de muzicA. Curat la fatA, ochi frumosi, statura de mijloc, carnos la nas, minunat la obraz. Cuvios la toti oamenii ce-l vad, când tacut, cand prea vorbitor. Cu inima deschisa, fara nici o sminteala, viata lui plina de tot dorul, sa se roage lui Dumnezeu sa nu fie prea mult iubit, dupa cum il arata natura, sângeros, iute la mânie, dar indata se întoarce si îi pare rau de vorbele sale rostite din iuteal? si mânia lui îi aduce mare pagube. Va trai cinstit, va fi adesea si mândru, iubitor de întelepciune si va fi vazut înaintea altora. Oamenii nu vor prea îndrazni a-i face vreun rau pe fata, dar în spate va avea multi dusmani.

Citește și HOROSCOPUL EGIPTEAN

ZODIA SCORPIEI
LUNA LUI BRUMAR (noiembrie)
Cel nascut în zodia Scorpiei va fi mânios, ucigator, varsator de sânge, fara de rusine, înselator, micinos, vorbitor de rau, nestatornic. Împilat în patimi, viclean si va fi si iubitor de argint. Pururea la arma gândeste si va fi biruitor. Lucrator la toate, gata în tot ceasul la certuri si batai foarte rele. Iute la sânge, rosu la fata si cu parul aspru, în tot ceasul gândeste de rau sa sfatuiasca pe altii si sa cleveteasca pe vecinii sai si n-are astâmpar de a face rau. Va fi vorbitor si în nimenea nu se va încrede si toate le vrea sa fie cum vrea el. Dintre cei nascuti în aceasta zodie vor avea rani vor avea rani sângeroase pe trupurile lor, vor jura îndata de fiece lucru si fara de sfiala pe tot ce e mai sfânt si nu se tem de nimic ce li s-ar întâmpla în urma. Cu muierile lor vor trai necontenit in cearta si în batai. Cu toate acestea vor avea si oarecare narav bun.

ZODIA ARCASULUI
LUNA LUI UNDREA (decembrie)
Copilul ce se va naste sub acest semn al Arcasului va fi cu minte buna si cu socotinta, întelept, cucernic, iubitor de chipul cel duhovnicesc, drept, smerit, milostiv, rusinos, norocos, sfatuitor bun, bine va grai; de rau nu se bucura, frumos la stat, minunat la obraz, cu ochi negrii, va fi tare în umeri, parul neted, trupul drept, va fi vesel, blând, bun la minte, cu chiverniseala asezata. Dintii lati, nasul lung si carnos, de statura mijlocie, buzele late. Când se mânie, se învineteste si îi ies niste vine în fata. Va suferi de durere de cap si de junghiuri, va avea semn la piept sau în frunte.


miercuri, 9 aprilie 2014

HOROSCOPUL GETO-DACIC AL CELOR ȘAPTE DIVINITĂȚI



Horoscopul geto-dacic este un horoscop deosebit ce reflecta credintele mistico-religioase ale stramosilor nostri. Horoscopul geto-dacic se bazeaza pe mitologia geto-dacilor si face asocieri intre zeitatile din panteonul geto-dacice si trasaturile de personalitate ale unei persoane, scrie garbo.ro. Chiar daca nu se bazeaza pe calcule sofisticate sau pe un sistem astrologic autentic, chiar daca nu este recunoscut in lumea astrologiei, chiar daca sunt putine surse care acorda credibilitate acestui horoscop, chiar daca nu este atat de complex pe cat ne-am fi dorit, este cu siguranta un horoscop extrem de interesant, care merita sa fie descoperit.

In functie de ziua saptamanii in care ai venit pe lume, poti afla carei zodii geto-dacice ii apartii:

Cel care a venit pe lume in Ziua Intai (Luni) – zodia DIONYSOS

Dionysos este un zeu recunoscut atat in mitologia greaca, cat si in cea traca ca si stapan peste verde si veselie, dar si ca o zeitate a vegetatiei si a starii de exaltare. Dionysos mai este asociat si starii de euforie, vitalitatii si bucuriei de a trai. Persoanele nascute sub semnul zodiei Dionysos sunt persoane care iubesc sa traiasca si sa iubeasca, bucurandu-se de fiecare clipa. Totodata, sunt persoane joviale, optimiste, pozitive, usor exuberante si superficiale. Sunt ambitioase, insa au nevoie de un stimulent puternic pentru a-si duce la bun sfarsit o sarcina.

Cel care a venit pe lume in Ziua a Doua (Marti) - zodia PLEISTOROS

Cel nascut in ziua lui Marti este patronat de Pleistoros, o zeitate traca a razboiului si a conflictelor ce cerea in mod periodic jertfe si sacrificii. Pleistoros era cel care ii proteja in mod deosebit pe razboinici. Persoanele nascute sub semnul zodiei Pleistoros sunt persoane dinamice, puternice, inzestrate cu o puternica energie fizica, dar si cu tarie de caracter si o capacitate de rezistenta fizica si psihica iesita din comun. Aceste persoane sunt tenace, directe, perspicace, niste prieteni de exceptie care nu accepta cuvantul tradare. Nu le place sa se dea batute si nu renunta cu usurinta la ceea ce si-au propus. Daca le-ai gresit cu ceva anume, pregateste-te de o razbunare crunta.

Cel care a venit pe lume la Mijlocul Saptamanii (Miercuri) – zodia DERZELAS

Derzelas sau Zeul cel Mare era o zeitate de factura masculina specifica traco-dacilor, infatisat adeseori calare. El era zeul sanatatii, veghiind asupra starii de bine trupesti, dar si asupra energiei vitale. Cei nascuti sub semnul zodiei Derzelas sunt persoane ce iubesc dreptatea, armonia si pacea. Tin foarte mult la principiile si la teoriile lor de viata si chiar daca isi doresc sa aiba parte de respectul celorlalti, nu se dezic de crezurile personale. Sunt persoane corecte, sincere, cu coloana vertebrala. Au asteptari mari de la cei din jur, fiind extrem de exigenti atat cu ei insisi, cat si cu ceilalti. Au o dorinta de autoperfectionare innascuta si urmaresc in permanenta sa isi depaseasca limitele. Sunt sensibili la critica si din acest punct de vedere pot fi facuti cu usurinta sa sufere.

Cel care a venit pe lume in Ziua a Patra (Joi) - zodia SABAZIOS

Sabazios este un zeu pe care vechii traci il venerau ca pe "Eliberatorul" cel care ii dezrobea de sub puterea anotimpului rece. Divinitate subpamanteana conform unor izvoare istorice, Sabazios avea si atributul sarpelui, fiind perceput totodata si ca o zeitate solara a cailor. Persoanele aflate sub semnul lui Sabazios au o fire taciturna si sunt intr-o oarecare masura firi introvertite, enigmatice si cu un farmec de nepatruns. Au o infatisare rece, mentin intotdeauna oamenii la o anumita distanta, suficient cat sa nu-i lase sa patrunda in interiorul lor. Sunt insa persoane extrem de inteligente, talentate, capabile, pe care te poti baza la nevoie. Mai mult, sunt prieteni de nadejde si parteneri fideli de viata.

Cel care a venit pe lume in Ziua a Cincea (Vineri) - zodia BENDIS

In Panteonul geto-dac se strecoara si o zeitate de factura feminina, zeita Bendis. Bendis este o zeita extrem de interesanta, personalitatea ei fiind similara zeitei Artemis de la greci. Prin urmare, Bendis era considerata a fi o zeita a padurilor si a Lunii, fiind infatisata purtand o sulita in mana stange, un coif pe cap si o cupa in cea dreapta. Bendis era cinstita indeosebi de catre femei si de aceea unii istoriografi au desemnat-o si ca pe o zeita a dragostei, a legaturilor de casatorie si a maternitatii. Cei nascuti in ziua lui Vineri au o personalitate senzuala, o putere mare de empatie si capacitatea de-a iubi. Prin natura lor, sunt firi calde, instinctive, generoase, orientate mai multe catre familiei si catre binele celor din jurul lor. Au putere de sacrificiu si sunt pasnici in general. Fereste-te insa sa-i calci pe coada sau sa-i ataci pe cei care le sunt dragi. Vei simti pe propria piele ce inseamna razbunarea.

Cel care a venit pe lume in Ziua a Sasea (Sambata) – zodia GEBELEIZIS

Gebeleizis, cunoscut in unele variante si sub numele de cavalerul trac Derzelas, era zeul cerului limpede, fiind asociat totodata si cu puterea fulgerelor, a tunetelor si a furtunii. Persoanele nascute sub semnul lui Gebeleizis au personalitati puternice, sunt impulsive, active, iuti la manie. Se enerveaza si isi pierd cumpatul cu usurinta, insa se calmeaza rapid. Totodata, cu ajutorul autocontrolului, reusesc sa-si stapaneasca iesirile temperamentele pentru o perioada indelungata de timp. In acelasi timp, sunt pasionale si au in sange capacitatea de a conduce. Au temperamente coplesitoare si coclotitoare, de care fie te indragostesti, fie te feresti.

Cel care a venit pe lume in Ultima Zi (Duminica) – zodia ZALMOXIS

Zalmoxis, zeul suprem al panteonului ce pare a imbina atat trasaturi solare, zoomorfice, cat si htonice, reprezinta divinitatea care guverneaza personalitatea si destinul celor nascuti in ziua de duminica. Cel nascut sub semnul lui Zalmoxis are o personalitate puternica. Ii place sa se afle in centrul atentiei, vorbind pentru el, vorbind in numele altora, gesticuland, captand atentia, luand decizii pentru el, dar si pentru ceilalti. Este un lider innascut si are mare capacitate de persuasiune, dar si de a gestiona situatiile criza, dificile. Poate deveni constient un manipulator caci intelege perfect natura umana. Uneori ii place sa se joace cu mintile si emotiile celorlalti pentru a ajunge acolo unde-si doreste. Chiar daca porneste de jos sau se naste intr-o familie saraca, chiar daca nu va avea parte de bogatii de-a lungul vietii, existenta sa va influenta intr-un fel sau altul destinele celor din jur si nu va trece neobservata.


vineri, 4 aprilie 2014

DESPRE ORIGINEA TRACO-GETĂ A MITULUI HIPERBOREENILOR




Ţara hiperboreenilor este adesea pomenită în mitologia greacă. Nimeni nu ştie exact unde se află ea, dar se presupune că undeva în nordul extrem, fără doar şi poate, dincolo chiar de ţinutul dinspre care suflă Boreu, vântul de miazănoapte. Unii istorici consideră că pentru greci Hiperboreea era un fel de paradis îndepărtat, de sălaş al Preafericiţilor. 
Acolo era ţara viselor, a tuturor prunciilor şi a vârstelor de aur. Apollo trăise acolo în tinereţe, tot acolo se născuse Leto, mama lui şi acolo se întoarce el după fiecare ciclu astral de 19 ani. 
Se spune că un hiperboreean, pe nume Olen, ar fi întemeiat oracolul din Delfi, iar Pitagora trecea drept reîncarnarea unui hiperborean. Hiperboreanul era considerat a fi un fel de supraom, care trăieşte în fericire şi înţelepciune şi este înzestrat cu puteri magice. Poporul fabulos al hiperboreenilor trăia, după cea mai mare parte a scriitorilor greci, într-un ţinut situat la nordul Eladei. 
Se pare că Hesiod îi menţionează pentru prima oară, apoi epigonii lui Homer. Cât despre Herodot, acesta consideră tot ceea ce se povesteşte despre Hiperboreeni este o născocire, justificând aceasta prin faptul că Sciţii, care locuiau la nord de Grecia nu vorbesc despre ei şi nu-i cunosc.
 În schimb, Herodot povesteşte ce spun oamenii din Delos privind Hiperboreenii. Mai târziu, ei sunt menţionaţi de Pausanias, Pindar, Hellenikos, apoi de Diodor din Sicilia, Pliniu cel Bătrân şi Clement din Alexandria.
Cât despre etimologia numelui lor, după Antici, Hiperboreenii ar fi cei care locuiesc dincolo de vântul din nord, Boreas, şi dincolo de munţii Fipes (Phipees), munţi fabuloşi din nordul Sciţiei, într-o ţară caldă. Etimologiile moderne nu par mai exacte. 
Dar legendele despre Hiperboreeni diferă la templul din Delfi şi la cel din Delos. 
La Delfi, se afirmă că faimosul oracol a fost fondat de hiperboreeni, care l-au asociat  cu Apollo, şi că acesta călătorea în ţara hiperboreenilor într-un car tras de lebede albe.
 Nimeni nu poate găsi drumul care duce în ţara hiperboreenilor, unde nu se poate ajunge nici pe pământ, nici pe mare. Doar eroii şi cei pe care zeii îi îndrăgesc pot ajunge acolo. Hiperboreeni, se spune la Delfi, trăiesc o mie de ani, mereu tineri, fericiţi şi bucuroşi, căci nu există la ei boală, oboseală sau bătrâneţe. Toţi cântă şi dansează în onoarea lui Apollo, zeul luminii. În plus sunt vegetarieni, sunt oameni paşnici, drepţi şi prietenoşi. Se spune că ei i-au ajutat pe greci să respingă invazia Galilor în 279 î.e.n.


 Totuşi la Delos se spuneau alte lucruri despre Hiperboreeni, care erau, după preoţii templului, fericiţi, mereu tineri, pioşi, drepţi, paşnici şi dotaţi cu puteri miraculoase. Ei trimiteau la templul din Delos daruri acoperite cu paie, prin vecinii lor sciţi. În acele timpuri antice, aceste daruri soseau la templu aduse de fecioare sfinte însoţite de cinci hiperboreeni. De altfel, două din aceste fecioare ar fi fost înmormântate la Delos. Un alt hiperboreean, Abasis, ar fi purtat o săgeată în jurul pământului fără sa mănânce nimic în acest timp.
Mitul hiperboreenilor e de aproape înrudit cu mitul vârstei de aur, a câmpiilor Elisee sau a Insulei Preafericiţilor. Anticii au căutat să localizeze ţara hiperboreenilor în numeroase regiuni mai mult sau mai puţin îndepărtate: insula Thule, o altă insulă situat ă aproape de India, în Irlanda, într-o insulă dincolo de Atlantic, într-o insulă aproape de Arabia, în Marea Mediterană, dincolo de Himalaya etc.
Dar dincolo de toate, poveştile despre Hiperboreeni nu sunt atât de fantastice şi imposibil de admis cum cred unii istorici.
 Într-adevăr, de ce nu ar fi posibil să fi existat la nord de Grecia grupuri de oameni religioşi care să semene prin multe trăsături cu aceşti fabuloşi oameni virtuoşi, înţelepţi, paşnici, vegetarieni şi celibatari? 
Şi asta cu atât mai mult cu cât asemenea oameni au existat într-adevăr, aşa cum vom arăta în continuare, ei fiind chiar strămoşii noştrii, dacii.
De altfel, Iliada atestă existenţa unor oameni foarte religioşi la nordul Dunării, în timpul războiului troian. În cântul 8, versurile 6-8 se spune: “Zeus contempla ţara tracilor, cavaleri pricepuţi: pământul Misienilor, experţi în lupta corp la corp, cea a Hippimolgilor, ţara Gallactofagilor, cea a Abioi-lor, cei mai drepţi dintre oameni”. Termenul “Hippimolges” înseamnă “cei care mulg iepele” şi “Galactophages” sunt “cei care se hrănesc cu lactate”. Toţi aceştia sunt traci, deşi Strabon afirmă că cele trei popoare menţionate anterior aparţin neamului Sciţilor. Aceasta este imposibil, pentru că Sciţii au venit în Europa în secolul 7 î.e.n, iar războiul troian a avut loc în sec 13 sau 12 î.e.n. Deci aceste trei popoare menţionate erau trace şi locuiau la nordul Dunării.
Sensul denumirii de Abioi este mai greu de explicat, selectăm câteva posibile variante: “cei fără familie, care trăiau fără femei” sau “nomazi, oameni săraci, fără arc”, sau “oameni liniştiţi, paşnici”, sau “cei care au viaţa lungă”. Textul lui Homer susţine ideea că aceşti Abioi erau cei mai drepţi dintre oameni şi numele lor indică faptul că sunt oameni religioşi din moment ce trăiau în celibat (ceea ce pentru lumea greacă era un act eroic). Abioi-i se hrăneau cu lapte, erau vegetarieni şi acest ascetism se datorează doctrinelor religioase (de fapt, tehnicilor spirituale) pe care tracii le practicau, după cum arată Posidonios, citat de Strabon.
  Unii istorici afirmă că marele iniţiat dac Zalmoxis a fost contemporan cu Pitagora (şi chiar că ar fi fost discipolul lui, afirmaţie care, spune Vasile Lovinescu, trebuie atribuită incredibilei semeţii a grecilor. 
Vasile Pârvan consideră şi el această ipoteză ca fiind naivă şi citează diverşi istorici care menţionează faptul că de fapt Pitagora a fost un discipol spiritual al tracilor). 
Oricum ar sta lucrurile, este clar că spiritualitatea dacilor nu începe cu Zalmoxis şi nici vegetarianismul în cazul lor nu provine de la şcoala lui Pitagora, deoarece, repetăm, acesta a trăit în secolul 7 î.e.n.
Se presupune de altfel că ceea ce a adus nou Zalmoxis în practicile spirituale ale dacilor a fost folosirea camerelor subterane sau a grotelor pentru asceza spirituală, în scopul atingerii nemurii. Aceşti aceşti fermi trebuiau să trăiască izolaţi, departe de zgomotul satelor şi de locuitorii lor.
 Ei trebuiau să trăiască ascunşi, de altfel locuiau destul de mult în grote. Viaţa misterioasă a adepţilor lui Zalmoxis, care trăiau ascunşi în peşterile lor, nu se căsătoreau, erau vegetarieni şi refuzau bunurile lumeşti, poate cu siguranţă să fi fost sursa istorică a mitului hiperboreenilor, din moment ce discipolii lui Zalmoxis trăiau în munţi unde se aflau peşteri, în Carpaţi, la nordul Dunării şi al Greciei.
O vizune mai elaborată asupra mitului hiperporeenilor este prezentată de Vasile Lovinescu în lucrarea sa “Dacia hiperboreeană”, care ne prezintă o abordare iniţiatică a istoriei, asociată cu o geografie sacră a Planetei noastre. În această viziune, poporul iniţiat al hiperboreenilor migrează în diferitele cicluri istorice în zone geografice cu o semnificaţie sacră aparte. Şi, am completa noi, în aceste zone speciale se află în diferitele etape istorice proiecţia în planul fizic a Shambalei, centrul spiritual al panetei. Una din etapele acestei migraţii a hiperboreenilor a fost în Dacia, iar tradiţia spirituală dacică este “urmaşa” culturii lor. (Insula Şerpilor mai era numită şi Insula Albă sau Leuce şi templul lui Apollo care a existat aici, ale cărui ruine există şi azi, ca şi toponimia din zonă  atestă această conexiune).
 Muntele Omu, numit în popor “Osia lumii” sau “Buricul Pământului” este axul central al geografiei sacre a României.
 
Originea poporului arian
În tradiţia orientală se arată că originea poporului arian trebuie căutată în munţii Carpaţi, o dovadă inedită a acestei origini este prezentată în lucrarea lui Nicolae Miulescu: “Dakşa, ţara Zeilor”, care din păcate este greoaie pentru cel care nu cunoaşte mitologia indiană şi epopeele istorice indiene.
 În esenţă, Miulescu dovedeşte cu argumente lingvistice faptul că principalele episoade ale acestor epopee/mituri s-au desfăşurat în Dacia, prin faptul că numele localităţilor şi a personajelor se regăsesc în multe nume de localităţi, munţi sau râuri păstrate până în prezent, iar acestea sunt şi grupate conform miturilor sau povestirii respective. 
Sursa: http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=3998